Ostatni rok zmienił diametralnie nasze życie. Inaczej pracujemy, inaczej odpoczywamy, a dbałość o zdrowie kojarzymy raczej z maseczką i myciem rąk, niż ze zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną. Długie miesiące siedzącej pracy z domu i posiłki często przygotowane naprędce wielu dały się już we znaki. O to, jak zdrowo rozpocząć dzień pracy w home office, mądrze kupować żywność i sprawnie przygotowywać zbilansowane posiłki zapytaliśmy dr inż. Annę Hinburg, dietetyczkę kliniczną.
Porady nt. efektywnej i zdrowej pracy zdalnej
Z rozmowy z dr. inż. Anną Hinburg dowiesz się:
- 01:11 Jak zdrowo rozpocząć dzień pracując z domu?
- 04:22 Jak radzić sobie z podjadaniem?
- 05:18 Jak prawidłowo nawadniać się i co z tą kawą?
- 07:55 Czy warto stosować głodówki?
- 09:35 Jaką minimalną dawkę ruchu powinniśmy zapewnić sobie w pandemii?
- 12:35 Jak kupować i przygotowywać zdrową żywność?
- 16:46 Czym są upodobania żywieniowe i jak można je kształtować?
- 21:21 Czy fitopaski (Wearable Activity Trackers) realnie pomagają w dbaniu o zdrowie?
- 24:26 Jakie symptomy świadczą o początkach zaburzeń odżywiania?
Dr inż. Anna Hinburg gościła w ubiegłym tygodniu na LIVE’ie Sektor 3.0. W trakcie swojego wystąpienia podpowiedziała, co jeść, by podnieść swoją wydajność i jak ułożyć swoją zdrową, biurkową dietę. Zapis LIVE’a dostępny jest tutaj.
Przeczytaj także:
- Samodzielne diagnozowanie się: przyszłość, czy moda, która może zaszkodzić?
- Zaprzęgnij smartfon do pracy – aplikacje wspierające budowanie nawyków
- Praca z domu – idealne stanowisko home office
dr inż. Anna Hinburg: dietetyk kliniczny, doktor z zakresu Technologii Żywności i Żywienia. Edukator żywieniowy na terenie Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie. Prowadzi poradnię dietetyczną dla dzieci i dorosłych specjalizując się głównie w dietetyce klinicznej. Wieloletnia wykładowczyni, Członkini Zespołu Żywienia Klinicznego Dzieci. Konsultantka zespołu kampanii informacyjnej dla dzieci i młodzieży w zakresie racjonalnego żywienia współpracujący z przedszkolami i szkołami na terenie całej Polski. Autorka informatorów dla diabetyka i licznych artykułów w zakresie dietetyki. Współautorka dwóch podręczników dotyczących edukacji zdrowotnej w pediatrii. Propagatorka zdrowego stylu życia przy współpracy z mediami.